Jesen u mom kraju

Sva su godišnja doba posebna na svoj način, pa tako i jesen, zato su oktobar i novembar rezervisani samo za nju. Ona ima svoje boje, svoju muziku i svoju čaroliju. Jesen je za mene vreme porodičnog okupljanja, jer se onda svi odmorimo od dugog i vrelog leta, kada bismo svi bili razbežani i rastrčani, svako na svoju stranu. Jesen je vreme smirivanja prirode i početak priprema za hladne zimske dane.
Najviše volim da sedim u toplini svog doma i posmatram kako se lagani vetar igra sa lišćem, a onda ono polako počne da pada na zemlju i tako se sve više taloži i skuplja, dok ne nastane jesenji tepih. Volim i kad kapljice kiše klize niz prozorska stakla i šaraju svoju priču. Onda se lepo smestim u svoju fotelju, utoplim i uživam u prizoru koje pružaju jesenji dani, dok čitam knjigu i pijuckam čaj ili samo odmaram i prepuštam mislima. I ti jesenji dani za mene imaju neku svoju čar. Boje jesenjeg platna se razlivaju od žute ka zlatnoj. Zalasci sunca su posebni, na nebu se smenjuje igra vatrenih, zlatnih i plavih boja. Ptice se sele u toplije krajeve, i onda nebo bude prešarano i selidbom ptica selica. Priroda lagano utihne i počinje da se priprema za zimski san. Sve je nekako mirno i tiho, bezbrižno. Najlepše su večernje šetnje u parku, zvuk koračanja kroz opalo lišće, kada ono pod uličnom svetlom dobije potpuno zlatnu nijansu, zatim prizor mladih i starih parova koji u svojim kaputima idu ruku pod ruku. Čak i kišni dani imaju svoju čar. Gacanje kroz kišne barice, zvuk kiše koja pljušti, jedinstvena muzika prirode.
Jesen volim i zbog toga što tada spremamo zimnicu, a to je prava radost i vreme okupljanja za moju porodicu. Sa mamom i bakom stavljamo krastavčiće u tegle da se kisele, isto tako radimo i sa turšijom. Zatim se peče paprika, priprema se ajvar. A sa tatom i dedom se spremaju rakija i vino. Jesen ima i svoj miris, a to je miris dunja iz bakinog dvorišta, koji se prostire čitavom kućom i miris pečenog kestena u rerni. Po jesenjem trotoaru prosute su šišarke, orasi i divlje kestenje. Šiškarice obavezno skupljamo i bojimo srebrnom bojom, tako imamo ukrase za novogodišnju jelku. Od divleg kestena uz pomoć čačkalica pravimo raznorazne figurice, male čovečuljke.
Treba se radovati i uživati u svakom novom danu, i ne treba potcenjivati jesen zbog njenog sivila, već svako od nas treba da pronađe način da jesenje dane oboji i uživa u njima.

Nema komentara

Comments are closed.

To Top
BosanskiБългарскиHrvatskiMagyarМакедонски јазикRomânăСрпски језикSlovenščina