Jesen u parku

Jesenji dani sa sobom su doneli nova odela prirodi. Drveće je zbacilo svoje zelene bujne krošnje i preobuklo sive mantile, dok je mirisnu i mekanu zelenu travu zamenio šuškav zlatno-žuti tepih.
Parkovi se prazne i ostaju bez svojih stanara, ptice selice polako odlaze u toplije krajeve, ostaju samo vrane, koje nikad nikuda ne odlaze. Ipak, lepota parka ne manjka ni u doba jeseni, iako je park najlepši leti, kada je pun šetača, prolaznika i razigrane dece, ima posebnu čar i u jesenje dane. Ljudi je, razume se manje, na ulicama se zadržavaju tek dok obave sve svoje poslove i obaveze, a posle jure svojim toplim domovima, strogo izbegavajući jesen. Onih drugih, koji i tada zaleze u parkove, slobodno možemo nazvati pravim pravcatim ljubiteljima prirode, za njih nijedno godišnje doba nije prepreka da uživaju u njemu. U takve ljude spadam i ja. A s jeseni, za mene je park najlepši. Opalo, žuto lišće prosulo se po zemlji i pod sjajem uličnih svetiljki dobilo je zlatnu boju. Svaki korak kroz opalo lišće ima svoj zvuk i šum i uz prikrivene osmehe to postaje prava jesenja sonata.
Jedini stanari u parku ostanu sove. On se zavuku u šupljine stabala i posmatraju prirodu oko sebe, povremeno se oglase, tek da podsete da nisu sve ptice napustile park.
Osim prolaznika i šetača u park navraćaju i zaljubljeni parovi, kako starri, tako i mladi. Njima je važna samo njihova ljubav i ne smetaju im gole grane drveća, i žuti kaput koji tada park na sebe navuče.
Ja sam ljubitelj svih godišnjih doba i radujem se svakom novom danu, ni jesen mi ne smeta. Uhvatim deku za ruku pa pođemo u šetnju parkom. Setnemo na neku klupicu da se malo odmorimo. Posmatramo prirodu oko sebe i govorimo kako je list drveta, baš kao i čovek. Kad procveta, bude mlad i zelen, a onda kako vreme prolazi, polako počinje da stari, opada i vene. Deka obavezno napomene da je nekad i on sa bakom ruku pod ruku išao kroz ovaj park i da ću jednog dana verovatno i ja tako. Eh, park je svedok mnogih ljubavi. Mnoge su ovde počele, neke se su tu i završile.
Jedino kišni i tmurni dani učine da park bude potpuno prazan, tada nikome nije do šetnje i prirode, svi se uvlače i ušuškavaju u svoje tople domove i čekaju da se vreme prolepša.

Nema komentara

Comments are closed.

To Top
BosanskiБългарскиHrvatskiMagyarМакедонски јазикRomânăСрпски језикSlovenščina