Dragi učenici, da li je ovo jedno od Vaših češćih pitanja? Da li Vam pisanje sastava nije jača strana? Više ne mora da bude tako.
Na sajtu imamo u ponudi teme koje možete iskoristiti, naravno kao ideju da napišete nešto svoje.  A sada ćemo Vam i objasniti kako.
Svaka tema/sastav se sastoji od UVODA, RAZRADE i ZAKLJUČKA.
UVOD – sama reč kaže – treba da uvedete čitaoca u sastav, da naglasite važnost teme, date neke kratke smernice šta će biti opisano u temi; na šta će biti skrenuta pažnja. To je oko dve-tri rečenice. Naravno, na početku se uvuče. Svaki paragraf je celina za sebe  pa se i samim tim svaki paragraf počinje novim uvučenim redom.
RAZRADA – razrađuje se priča, razvija se. Daju se objašnjenja, svoja mišljenja ali i mišljenja nekih pisaca, naučnika, akademika itd. Važno je da u pisanju tema nije pošteno i nije po pravilu tuđe prisvajati kao svoje. Zato svaku tuđu izjavu stavljajte pod znake navoda. Kad navedete nečije mišljenje, možete da se nadovežete na to i date svoje mišljenje – prihvatanje ili neprihvatanje; zašto je to što ste naveli dobro a zašto nije; ili, zašto je ta citirana osoba u pravu a zašto ne. Razrada treba da bude razumljiva, sažeta, da ima citate, Vaše mišljenje. Kod jedne prosečne teme oko tri-četiri paragrafa od 5 prosto proširenih rečenica je u redu. I ovde naravno važi pravilo – nova misao-novi paragraf.
ZAKLJUČAK – Dok ste pisali temu/sastav mora da ste shvatili nešto – da li Vam je proleće lepo, da li su Vam lepe boje i mirisi jeseni; neki književni lik ako ste opisivali-da li Vam se svideo ili ne itd. – dakle, nešto ste zaključili kroz temu i sad to poentirate u ovom zadnjem pasusu, u zaključku.
Nije teško, jel da?
Naravno, da bi napisali što bolju temu, morate puno da čitate. Konstrukcija rečenice, vokabular, formiranje misli u glavi, kreativnost – sve to dobijate čitanjem. S druge strane, ako pak niste ljubitelji knjige, jedan kvalitetan rad na Internetu  svakog dana, biće sasvim dovoljan.
Vežbajte pisanje, razgibavajte misli a ako Vam je potrebna pomoć, pišite nam u komentaru – mi smo tu za Vas.
To Top
BosanskiБългарскиHrvatskiMagyarМакедонски јазикRomânăСрпски језикSlovenščina