Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Dragi učenici, da li je ovo jedno od Vaših češćih pitanja? Da li Vam pisanje sastava nije jača strana? Više ne mora da bude tako.
Na sajtu imamo u ponudi teme koje možete iskoristiti, naravno kao ideju da napišete nešto svoje.  A sada ćemo Vam i objasniti kako.
Svaka tema/sastav se sastoji od UVODA, RAZRADE i ZAKLJUČKA.
UVOD – sama reč kaže – treba da uvedete čitaoca u sastav, da naglasite važnost teme, date neke kratke smernice šta će biti opisano u temi; na šta će biti skrenuta pažnja. To je oko dve-tri rečenice. Naravno, na početku se uvuče. Svaki paragraf je celina za sebe  pa se i samim tim svaki paragraf počinje novim uvučenim redom.
RAZRADA – razrađuje se priča, razvija se. Daju se objašnjenja, svoja mišljenja ali i mišljenja nekih pisaca, naučnika, akademika itd. Važno je da u pisanju tema nije pošteno i nije po pravilu tuđe prisvajati kao svoje. Zato svaku tuđu izjavu stavljajte pod znake navoda. Kad navedete nečije mišljenje, možete da se nadovežete na to i date svoje mišljenje – prihvatanje ili neprihvatanje; zašto je to što ste naveli dobro a zašto nije; ili, zašto je ta citirana osoba u pravu a zašto ne. Razrada treba da bude razumljiva, sažeta, da ima citate, Vaše mišljenje. Kod jedne prosečne teme oko tri-četiri paragrafa od 5 prosto proširenih rečenica je u redu. I ovde naravno važi pravilo – nova misao-novi paragraf.
ZAKLJUČAK – Dok ste pisali temu/sastav mora da ste shvatili nešto – da li Vam je proleće lepo, da li su Vam lepe boje i mirisi jeseni; neki književni lik ako ste opisivali-da li Vam se svideo ili ne itd. – dakle, nešto ste zaključili kroz temu i sad to poentirate u ovom zadnjem pasusu, u zaključku.
Nije teško, jel da?
Naravno, da bi napisali što bolju temu, morate puno da čitate. Konstrukcija rečenice, vokabular, formiranje misli u glavi, kreativnost – sve to dobijate čitanjem. S druge strane, ako pak niste ljubitelji knjige, jedan kvalitetan rad na Internetu  svakog dana, biće sasvim dovoljan.
Vežbajte pisanje, razgibavajte misli a ako Vam je potrebna pomoć, pišite nam u komentaru – mi smo tu za Vas.
To Top
BosanskiBъlgarskiHrvatskiMagyarMakedonski jazikRomânăSrpski jezikSlovenščina