Moja prva ljubav

Kao sto kaze Balašević sve prave su ljubavi tuzne, pa tako i moja prva ljubav je bila vise bolna nego sreća, ali to je ona slatka bol zbog koje su nastajala neka od najveličanstvenijih umjetničkih djela.
Ipak ja nista nisam značajno u tom trenutku stvorio. Sve je počelo u sedmom razredu. Da ne bi bio pogresno shvaćen imao sam i ranije djevojaka, simpatija.. Ali dati tome naziv ljubav nikad se ne bih usudio. Moja prva ljubav je bila i ostala Marija. Kao sto rekoh sve je počelo u sedmom razredu na ljetnjem raspustu. Kod druga igrali smo igre istine, ono kad kao ne smijes lagat jer će ti umrijet majka itd. Nevjerovatno mi je sad kad pomislim na to da sam čak u sedmom razredu vjerovao u to. Neiskvarena dusa. Dakle igrali smo igru istine, na Mariji je bilo da kaze u koga je zaljubljenja. Tad nastala je graja i čini mi se da sam jedini ja čuo kad je moje ime tiho izgovorila. Trebalo mi je vremena da se smirim. Graja se pojačala, raspravljali su oko neke desete stvari, nebitne stvari. Uostalom sta moze biti bitno kad je Marija rekla da je zaljubljena u mene. Tek poslije 5 minuta graja se smirila, pitanje su joj ponovo postavili, a ja sam se tek smirio i srce se ustalilo na sporih 250 otjucaja u minutu. Opet je ponovila moje ime, pogledi me jos vise uznemirise, tlo mi se vrtilo, iako sam sjedio, o boze pa ocu sad pred svima pasti u nesvjest.
Tog ljeta smo provodili dane i noći zajedno, do dvanaest i trideset jer je do tad imala izlazak. Volio sam je svim srcem, neiskvareno, samo kako djete moze da voli. Proslo je pola godine i vise nismo bili zajedno, njenom voljom. Nasla je starijeg momka. Ja sam pokusavao da se napijem. Mrzio sam alkohol. Nije islo. Patio sam na suvo. Dane provodio ispred njene kuće. Shvatio sam riječ sevdah. Razumio sam nesrećne pjesnike, razumio sam pse lutalice, nikog nisam razumio, samo sam nju zelio.
Nisam pao u nesvjest. To vece prvi put, njena ruka u mojoj, ona uz mene, pored mora i osjećaj, nezamaljski.  Osjecaj koji je otisao, koji se nije ponovio jer samo prva ljubav ostavlja tragove duboke dokle god ide onaj ledeni brijeg u dubinu sto oslikava savjest. Poslije prve ljubavi, počne vaganje, kalkulisanje, igre i igrice, pogled se proširi ili skupi zavisi od oka posmatrača.

Nema komentara

Comments are closed.

To Top
BosanskiБългарскиHrvatskiMagyarМакедонски јазикRomânăСрпски језикSlovenščina