Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Pismeni sastav: Na prolećnom raspustu
Proleće je već uveliko zagospodarilo našim krajem. Priroda cveta, miriše, peva, žubori, žagori… Taman kada se priroda pokazala u svojoj raskošnoj lepoti, došao je i prolećni (ili Uskršnji) raspust.
Dobro nam je došao, jer se bliži kraj školske godine, pa možemo, osim odmora, i da nadoknadimo neko propušteno gradivo. Naravno, praznici su na prvom mestu. Uskrs je najradosniji praznik, praznik koji mi, deca veoma volimo.
U subotu, 27. aprila popodne išli smo u crkve ili hramove. U crkvi je bilo puno vrbovih grančica koje su sveštenici osvetili i delili svim prisutnim ljudima. Tri puta smo obilazili oko crkve i pevali. Meni je to bilo veoma zanimljivo Uzeli smo zvončiće, napravili venčiće od cveća i saznali da je ovo praznik dece. Vrbovu grančicu sam doneo kući i stavio pored ikone.
U nedelju, 28. aprila slavili smo praznik Cveti. Saznao sam da je toga dana Isus na magarcu ušao u Jerusalim. Dočekan je sa radošću.
Zatim sam imao nekoliko dana za odmor. Ja sam ih iskoristio za igru i druženje sa svojim drugarima. Malo sam i obnovio gradivo. Kada se vratimo u školu, još mesec dana imamo nastavu, pa počinje letnji raspust. Potrudiću se da imam što bolji uspeh.
U sredu je bio prvi maj – međunarodni praznik rada. Saznao sam da se on ranije mnogo masovnije slavio. Pripremali su raznovrsne programe. Danas nije baš tako. U nekim krajevima se organizuje prvomajski uranak. Mi smo išli u rodno selo moga oca. Tamo je priroda čarobna a vazduh čist.
Zatim je došao Veliki četvrtak. To je dan posvećen bolesnim ljudima. U nekim krajevima se tada farbaju jaja. Međutim, u našem kraju se to radi na Veliki petak ili Veliku subotu. Prvo crveno jaje se čuva i to je ČUVARKUĆA. Prošlogodišnja Čuvarkuća se zakopava ispod nekog rodnog drveta.
Veliki petak je dan kada je Isus razapet na krstu. To je tužan dan i tada liturgije utihnu. Isus je na samrti rekao: ,,Oprosti im, Bože, ne znaju šta čine.” Znači, on je, ipak, oprostio svojim neistomišljenicima. To je za nas velika pouka. Velika subota je dan drugog Hristovog dolaska. Tada se vrše završne pripreme za Uskršnje slavlje.
U nedelju je bio Uskrs. Tada se slavi Hristovo uskrsnuće i zato se ljudi pozdravljaju sa: ,,Hristos vaskrse!” i ,,Vaistinu vaskrse!” Priprema se svečana trpeza i svi su radosni.
Ove godine Vaskršnji ponedeljak i Đurđevdan se obeležavaju istog dana. Išli smo u goste kod bake i deke. Zatim su krenule poslednje pripreme za ponovni polazak u školu.
Prolećni raspust je bio zanimljiv zbog vremena koje je bilo pravo prolećno i praznika koji su se smenjivali.
Nema komentara

Comments are closed.

To Top
BosanskiBъlgarskiHrvatskiMagyarMakedonski jazikRomânăSrpski jezikSlovenščina