Zimsko jutro

Osvanuo je novi zimski dan, a ovog jutra dočekalo me je prijatno iznenađenje na staklima mog prozora. Nahvatale su se prve pahulje ove zime. Iskočio sam iz kreveta i pohitao ka prozoru, imao sam šta i da vidim. Snežni pokrivač prekrio je ulice, krovove kuća i zgrada i drveće, i toliko je bio debeo, da su se grane na drveću spustile i otužno savile od težine snega na njima.
Sunčevi se zraci stidljivo probijaju kroz oblake i bacaju srebrnkasti sjaj na pahulje koje padaju sa neba. Biće ovo jedan pravi dan za uživanje na snegu. A pre toga, treba ustati, toplo se obući, umiti i doručkovati. Zima je najlepša dok se posmatra iz topline porodičnog doma, uz čaj i keksiće sok se razgledaju snežni predeli kao iz najlepše bajke.
Ljudi se u zimska juta još uvek nisu rasanili i razbudili, a pod uticajem hladne zime, kreću se sporo i skučeno u svojim kaputima poput pingvina. U zimska se jutra strogo izlazi sa kapom i šalom, jer je vazduh oštar i hladan i rukavice su neophodan rekvizit. Vetar lagano duva i premešta nanose snega s jednu, na drugu stranu, u svoju igru uključi i pahulje snega, a pahulje krupne i sjajne, svaka jedinstvena po svojoj šari i obliku.
Iako čistači ulica vredno rade svoj posao i brzo čiste puteve od snega, saobraćaj se otežano kreće, na automobilima se magle stakla i brisači rade levo i desno skidajući mraz sa šoferšajbni.
Po prozorima kuća zamglenjim od hladnoće i mraza, mališani su prstićima ostavili svoje prve tragove i šare. Sneg se polako utabao po stazama, i na njemu su ostali tragovi ranoranilaca i šape pasa lutalica.
Iz pekara se ulicom raširio jak miris svežeg i tek ispečenog hleba. Roditelji vuku svoje ušuškane mališane na sankama. Deca se najviše raduju ovoj zimi i snegu, za njih nema ništa lepše od čarolija zimskih igara. Praviće se Sneško Belić, grudvaće se, sankaće. Na vestima izveštavaju da je sneg ponovo sve iznenadio i sačekao nespremne, a nije tako, mi deca smo ga očekivali i prizivali. Šta su drugo zimski dani nego snegom prekrivene ulice, dečja radost i ushićenje zbog igranja na snegu i odrasli koji se žale na kostobolju i hladnoću i žure da što pre stignu svojim toplim domovima.
Za mene su zimska jutra prekrivena snegom povod za radost, igru i smeh. Podsećaju me na lako i bezbrižno detinjstvo, kada samo cele dane provodili napolju, igrajući se dok nam se prsti ne smrznu.

Nema komentara

Comments are closed.

To Top
BosanskiБългарскиHrvatskiMagyarМакедонски јазикRomânăСрпски језикSlovenščina